Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoszka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 5
cukru 2/3 szklanki
posiekanych orzechów włoskich 30 dag
cukru waniliowego 1/2 torebki
startej czekolady 1/2 tabliczki
mąki 2,5 szklanki
masła 1/2 kostki
smalcu 3 łyżki
gęstej śmietany 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Włoszka

4 żółtka utrzyj z cukrem. Wymieszaj z orzechami. Dodaj cukier waniliowy i czekoladę. Masę połącz z pianą ubitą z 4 białek. Z mąki, masła, 1 jajka, smalcu i śmietany zagnieść ciasto. Rozwałkuj na dwa placki. Jeden ułóż na spodzie blachy przykrytej pergaminem. Rozsmarują orzechowe nadzianie. Przykryj drugim plackiem. Piecz 50 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzone można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita26 21.02.2011 15:00
fajne
ada12302 07.02.2011 23:15
musi być pyszne
gusia1000 07.02.2011 18:25
Takiego ciasta, to ja nie robiłam, ale z przepisu wynika, że jest dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak