Sposób przygotowania

Ryż opłukać, wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, dodać mięso, zagotować i wyłączyć (ryż wciągnie wodę). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju. 1/3 usmażonej cebuli odłożyć, resztę dodać do zmielonego mięsa. Mięso, ryż i cebulkę doprawić solą i pieprzem, dodać garść startego w dłoniach majeranku i całość wyrobić na jednolitą masę.
Kapustę obrać ze zwiędniętych liści, wykroić głąb. W dużym garnku (takim, żeby zmieściła się kapusta) zagotować wodę. Włożyć kapustę :dziurą po głąbie do dołu i parzyć ok 10 minut (przy młodej albo włoskiej kapuście wystarczą 3-4 minuty). Obrócić na drugą stronę i parzyć jeszcze przez chwilę. To sprawi, że liście odejdą i nie będą porwane. Z każdego liścia dodatkowo skroić stwardniałą część od strony głąba.
Dwa liście (mniejszy i większy) napełnić farszem i zawinąć. Najpierw przykryć farsz brzegiem kapusty, następnie złożyć boki i zwinąć. Z tak zwiniętego gołąbka farsz nie ma prawa się wydostać. I w taki sposób zwinąć wszystkie gołąbki. Odłożoną cebulkę przełożyć do garnka, w którym będą gotowane gołąbki, ułożyć ściśle jedną warstwę gołąbków, wlać tyle wody, aby ta warstwa była zanurzona do 2/3 i posolić każdego gołąbka. Ułożyć kolejną warstwę i również posolić. Wrzucić do garnka liść laurowy, ziele i pieprz i gotować ok 80-100 minut (od zagotowania), aż gołąbki będę miękkie a mięso w środku ugotowane.
Podawać z sosem pomidorowym.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ela15

    jednym słowem pychota
  • 1
    original
    Opublikowano

    Edyta31

    super przepis :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    nie znam nikogo kto by nie lubił gołąbków

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !