Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, opłukać. Połowę ugotować, ostudzić, zemleć. Resztę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć. Gotowane ziemniaki wymieszać z surowymi. Dodać mąkę, 2 jajka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Mięso zemleć. Cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle. Mięso wymieszać z cebulą, tartą bułką, jajkiem. Farsz przyprawić pieprzem i solą. Z ciasta przygotować placuszki, na każdym ułożyć łyżeczkę farszu, uformować pyzy. Wkładać je do osolonego wrzątku, gotować 3-5 minut od wypłynięcia.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Zawsze robiłam z mięsem wieprzowym, ale chyba warto wypróbować wołowinę
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tetiana

    jutro robię na obiad

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !