Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mansaf - kuchnia arabska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 2
filet z kurczaka 500 gram
czosnek (ząbek) 3
ryż 500 gram
sól (łyżka stołowa) 3/4
migdały 50 gram
woda 1 szklanka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mansaf - kuchnia arabska

Danie mojej młodości i typowe danie Bliskiego Wschodu. Jest to kurczak gotowany w sosie jogurtowym podawany z ryżem, podsmażanymi migdałami oraz pietruszką.

Zaczniemy od migdałów, które wkładamy do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. Skórka zacznie od nich po czasie odchodzić. Czyścimy je ze skórek i odkładamy na talerzyk. Przydadzą się na później.

Kolejno przygotowujemy ryż. Wsypujemy go do małego garnka i zalewamy wodą. Mieszamy i odkładamy na jakieś 30 minut by napęczniał. Po 30 minutach dolewamy wody na tyle by przykryła paznokieć palca wskazującego. Dosypujemy odrobinę soli (według uznania) i kilka kropel oliwy z oliwek. Garnek stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy, aż ryż będzie gotowy.

Następnie do dużego garnka dajemy jogurt naturalny typ grecki (jest on gęstszy od zwykłego jogurtu i najbardziej odpowiedni do tego dania). Do kubków po jogurtach wlewamy wodę i dolewamy do jogurtu. Jogurt z wodą mieszamy tak by powstał jednolity płyn. Cebulę kroimy na ćwiartki, siekamy ząbki czosnku i także dodajemy do jogurtu. Przyprawiamy - sól i pieprz. Włączamy kuchenkę na wolny ogień i stawiamy garnek z sosem. Sos mieszamy aż zacznie się gotować. BARDZO WAŻNE: Sos w żadnym etapie przyrządzania nie może zacząć wrzeć! Jeżeli tak się stanie możecie zaczynać od początku. Do sosu dodajemy kurczaka i mieszamy przez kolejnych 30-40 minut. Sprawdzamy czy kurczak ugotował się poprawnie.
Garnek zdejmujemy z ognia.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy wcześniej przygotowane migdały. Podsmażamy je na złotawy kolor.

Na talerz układamy ryż, na to kawałki kurczaka i obficie polewamy sosem. Kolejno dodajemy migdały i posiekaną pietruszkę.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

14.12.2013 22:04
bzdura, prawdziwy mansaf jest z jagnięciem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak