Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczniaki a\'la flaczki

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczniaki 5-6 kapeluszy
marchewka
pietruszka
seler
por
masło
sól
Pieprz ziołowy mielony Prymat
lubczyk
majeranek
czosnek
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Boczniaki a\'la flaczki

Boczniaki wolę dzikie, samodzielnie zbierane bo ją smaczniejsze od tych uprawnych, ale możecie wykorzystać także te kupione w sklepie tylko wybierzcie duże sztuki bo malutkie są zbyt delikatne.
Grzyby dokładnie oczyściłam i opłukałam. Pokroiłam w poprzek blaszek w paski, odcinając zgrubiały trzon. Przełożyłam je do garnka i zalałam 1 szkl. wody - gotowałam na małym ogniu ok. 15 min..
Warzywa oczyściłam i pokroiłam w paseczki - powinno być ich razem ok. 1 szklanki. Na patelni rozpuściłam 2-3 łyżki masła i podsmażyłam warzywa mieszając aż zaczęły się przyrumieniać. Wtedy wsypałam 1 łyżeczkę mąki, wymieszałam dokładnie i przełożyłam całość do grzybów. Na patelnię wlałam 1 szkl. wywaru jarzynowego (można dodać także mięsny jeśli ktoś woli) i zdeglasowałam ją, przelałam płyn do garnka z zupą. Doprawiłam całość majerankiem, czosnkiem, papryką ostrą, lubczykiem, solą i ziołowym pieprzem. Gotowałam na małym ogniu jeszcze ok. 15 min..Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy bulionu albo wody.
Przed podaniem odstawiłam danie na pół godziny żeby zupa odpoczęła a podałam ze świeżą bułką.
Papryki radzę nie dodawać dużo bo nie każdy lubi - zawsze można podać pojemniczek z przyprawą na stół i każdy sobie dosypie do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 15.01.2017 15:52
Kusząca propozycja
iskierka.ag 10.01.2017 12:35
Nigdy nie próbowałam, ale słyszałam, że pyszne są flaczki z boczniaków.
Pobitegarybarbary 09.09.2016 13:35
Flaków nie lubię, ale na takie z boczniaków na pewno bym się skusiła:)
ben-ka 03.06.2016 09:18
Jak ja dawno takich flaczków nie gotowałam !
Stenka 22.04.2016 21:22
ciekawa propozycja
IZABELA29 03.10.2015 16:49
mam boczniaki i chętnie takie zrobię
Anna133 25.09.2013 19:12
wspaniałe danie
Sarenka 09.11.2011 17:34
Muszę spróbować, bo pomysł fajny.
Misia90 13.09.2011 09:48
ekstra
Marysia 13.09.2011 09:32
super
Karolina69 13.09.2011 09:23
fajne
FAFIK 11.06.2011 06:06
Smacznie wygląda!
agnieszka214 04.02.2011 11:50
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak