Sposób przygotowania

Boczniaki wolę dzikie, samodzielnie zbierane bo ją smaczniejsze od tych uprawnych, ale możecie wykorzystać także te kupione w sklepie tylko wybierzcie duże sztuki bo malutkie są zbyt delikatne.
Grzyby dokładnie oczyściłam i opłukałam. Pokroiłam w poprzek blaszek w paski, odcinając zgrubiały trzon. Przełożyłam je do garnka i zalałam 1 szkl. wody - gotowałam na małym ogniu ok. 15 min..
Warzywa oczyściłam i pokroiłam w paseczki - powinno być ich razem ok. 1 szklanki. Na patelni rozpuściłam 2-3 łyżki masła i podsmażyłam warzywa mieszając aż zaczęły się przyrumieniać. Wtedy wsypałam 1 łyżeczkę mąki, wymieszałam dokładnie i przełożyłam całość do grzybów. Na patelnię wlałam 1 szkl. wywaru jarzynowego (można dodać także mięsny jeśli ktoś woli) i zdeglasowałam ją, przelałam płyn do garnka z zupą. Doprawiłam całość majerankiem, czosnkiem, papryką ostrą, lubczykiem, solą i ziołowym pieprzem. Gotowałam na małym ogniu jeszcze ok. 15 min..Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy bulionu albo wody.
Przed podaniem odstawiłam danie na pół godziny żeby zupa odpoczęła a podałam ze świeżą bułką.
Papryki radzę nie dodawać dużo bo nie każdy lubi - zawsze można podać pojemniczek z przyprawą na stół i każdy sobie dosypie do smaku.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    uwielbiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Smacznie wygląda!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Muszę spróbować, bo pomysł fajny.
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    wspaniałe danie
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    mam boczniaki i chętnie takie zrobię
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    ciekawa propozycja
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Jak ja dawno takich flaczków nie gotowałam !
  • 0
    1
    Opublikowano

    Pobitegarybarbary

    Flaków nie lubię, ale na takie z boczniaków na pewno bym się skusiła:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !