Sposób przygotowania

Składniki włoszczyzny bez kapusty myjemy, obieramy, wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy te warzywa. Garnek z wywarem zdejmujemy z ognia. Płyn przecedzamy.
Orzechy siekamy, wrzucamy do wywaru z jarzyn i chwilę wszystko gotujemy.
Śmietanę ucieramy z żółtkami, cukrem, solą i pieprzem (do smaku). Powoli wlewamy ją do wrzącego, ale już nie gotującego się wywaru. W trakcie wlewania stale mieszamy, aby śmietana się nie zwarzyła.
Białą, pszenną bułkę kroimy w grzaneczki, suszymy je na teflonowej patelni na jasny złoty kolor. Zupę rozlewamy do miseczek, podajemy z grzaneczkami.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    a to ciekawa zupka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !