Sposób przygotowania

Wysypać sezam na suchą patelnię i podprażyć, aż zacznie pachnieć i zmieniać kolor na złoty. Co jakiś czas mieszać w nim drewnianą łyżką.
Gdy sezam będzie gotowy, przesypać go na duży talerz. Następnie wsypać do garnka cukier, dodać dwie łyżki wody i poczekać, aż wszystko się rozpuści i powstanie karmel. Podczas karmelizowania się cukru nie mieszać, dopiero gdy zacznie lekko bulgotać i brązowieć. Do gotowego karmelu dodać miód i zamieszać drewnianą łyżką. Następnie wrzucić wcześniej uprażony sezam i mieszać, aż masa się połączy. Wyłożyć na pergamin, przykryć drugim, rozwałkować na ok. 1 - cm warstwę. Poczekać chwilę, aż całość przestanie być gorąca i da się odkleić od pergaminu bez ciągnięcia się (chodzi ot o, żeby miód zastygł i potem było łatwo kroić). Pokroić ostrym nożem na kwadraty.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !