Sposób przygotowania

Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Kiedy ciasto już wyrośnie, formujemy z ciasta podłużną bułkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smarujemy całą roztrzepanym jajkiem z mlekiem, robimy nacięcia nożem. Wstawiamy na ok. 30 minut w temp. 185ºC.
Podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekła.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    wygląda pysznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Adam12

    dobre
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Bardzo dawno nie piekłam bułki wrocławskiej, choć bardzo ją lubimy :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Malgorzata549

    pięknie się prezentuje
  • 0
    20150517_195210
    Opublikowano

    agaK.

    Smakowita, taka na śniadanie.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !