Przepis i sposób przygotowania na: tarta z limonką i awokado
Tarta z awokado i limonką
ciasto:
- 25 dag masła
- 13 dag cukru
- 1 jajko
- 45 dag mąki
masa:
- zmiksowane awokado (3-4 szt.)
- 350 g mleka skondensowanego
- skórka z jednej limonki
- sok z 3 limonek
- 30 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- sól
Przesianą mąkę mieszam z cukrem pudrem , dodaję masło w małych kawałeczkach i rozdrabniam nożem. Kiedy powstanie kaszka, dodaję jajko i wszystko energicznie zagniatam. Ciasto zawijam folią i odkładam do lodówki na 30 min. Po przerwie na sprzątanie :) wyciągam ciasto, rozwałkowuje je i wykładam formę. Spód nakłuwam widelcem, przykrywam papierem do pieczenia i wysypuje dla obciążenia fasolę. Po chwili jak ciasto, ze tak powiem ociupinę się \"zetnie\", zdejmuję fasolę i pieczę dalej. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni, i trzymać je tak długo, aż się zarumieni* ( w oryginalnym przepisie zalecali tylko 10 min. Po tych dziesieciu minutach to ciasto jest wciąż surowe, więc nie wiem kto pisał ten przepis, ale napewno nie osoba rozumna.)
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mieszamy mleko z sokiem i skórką limonki, roztrzepanymi żółtkami, cukrem i solą. Mleko powinno się ściąć pod wpływem kwasu. Miksujemy tak długo, aż masa będzie jednolita i zgęstnieje. Dodajemy zmiksowane awokado, mieszamy i rozsmarowujemy na wystudzonym spodzie.Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Można podawać z bitą śmietaną.
Tarta ma bardzo oryginalny smak i polecam ją na wszelakie imprezy, bo napewno zrobi wrażenie. Do tego jej zielony kolor przypomina, że już niedługo wiosna. Fajny, optymistyczny deser ;)