Sposób przygotowania

Wszystkie składniki przełożyć na blat i zagnieść ciasto, wodę dodawać stopniowo (dolewać w trakcie ugniatania). Ciasto musi być lepkie. Ciasto podzielić na 2 w miarę równe połowy i każdą wałkować między arkuszami papieru pergaminowego (nie będzie lepić się do wałka, łatwo się zdejmuje i jest równe).
Na jeden płat rozwałkowanego ciasta nałożyć małą łyżeczką nadzienie. Układać je w takich odstępach aby dało się wycinać kształty. Ciasto docisnąć, aby dobrze się zlepiło (jak jest lepkie to zlepia się bez wysiłku). Wycinać foremką ulubione kształty. Układać pierniczki na blaszce do pieczenia (można przenosić fragmenty papieru z pierniczkami wyciętymi, tak żeby ich dodatkowo nie zniekształcić).
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15- 20 minut.
Po upieczeniu, lekko wystudzone pierniczki można posmarować gęstym lukrem (wymieszany cukier puder z wodą). Wstawić te posmarowane pierniczki na około 1-2 minutki do nagrzanego piekarnika (około 160-180 st. C). Lukier fajnie podeschnie, a pierniczki będą mięciutkie. Jak na lukrze zaczną się pojawiać bąbelki to należy wyłączyć, chyba, że chcemy efekt popękania to należy potrzymać jeszcze te bąbelki :)

profil ilka86

Dodaj komentarz:
Dodaj »

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    nadziewane pierniczki to jest To! :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !