Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żytnio-pszenne marchewkowo-jabłkowe ciasto ze śmietaną kakaową...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 5 sztuk
jabłka 2 sztuki
jajko 4 sztuki
mleko 1 szklanka
olej rzepakowy 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
mąka tortowa 1,5 szklanki
mąka żytnia 1 szklanka
cynamon 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
śmietana kremówka 200 ml
cukier puder 1 łyżka
kakao 2 łyżki
kolorowa posypka - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: żytnio-pszenne marchewkowo-jabłkowe ciasto ze śmietaną kakaową...

Kroki postępowania

1
obraną marchewkę i obrane jabłka rozdrobnić w rozdrabniaczu na drobno
Krok 1 - żytnio-pszenne marchewkowo-jabłkowe ciasto ze śmietaną kakaową... foto
2
jajka, mleko, olej, cukier w robocie zmiksować z 3 minuty na większych obrotach
Krok 2 - żytnio-pszenne marchewkowo-jabłkowe ciasto ze śmietaną kakaową... foto
3
wsypać mąkę żytnią, pszenną, proszek z sodą, cynamon i wymieszać w robocie z 2 minuty na większych obrotach
Krok 3 - żytnio-pszenne marchewkowo-jabłkowe ciasto ze śmietaną kakaową... foto
4
dodać marchew z jabłkiem i i tylko wymieszać do połączenia składników
Krok 4 - żytnio-pszenne marchewkowo-jabłkowe ciasto ze śmietaną kakaową... foto
5
tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, przełożyć ciasto do blaszki i piec w 200C około 50-55 minut
Krok 5 - żytnio-pszenne marchewkowo-jabłkowe ciasto ze śmietaną kakaową... foto
6
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, kakao
Krok 6 - żytnio-pszenne marchewkowo-jabłkowe ciasto ze śmietaną kakaową... foto
7
wystudzone ciasto przekroić na pół i posmarować połową śmietany ubitej i nakryć drugim blatem
Krok 7 - żytnio-pszenne marchewkowo-jabłkowe ciasto ze śmietaną kakaową... foto
8
resztę śmietany ubitej rozsmarowa na wierzchu, posypać kolorową posypką i schować do lodówki - ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i szybko się zjada.............SMACZNEGO!!!
Krok 8 - żytnio-pszenne marchewkowo-jabłkowe ciasto ze śmietaną kakaową... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 17.01.2015 05:33
takie słodkości bardzo lubię
kloruś 17.01.2015 00:37
zjadłabym je oczami!
fotoviderek 16.01.2015 21:48
Ciekawe połączenie smaków :)
RenataZ-et 16.01.2015 18:49
super ciasto :)
cukiereczek 16.01.2015 17:34
wspaniałe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak