Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z kwasem ogórkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bekon 25 dag
zakwas na żurek 1 szklanka
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
ziemniaki 5 szt
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
bulion 2 kostki
kwas z ogórków 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z kwasem ogórkowym

Do garnka wlewamy ok 2 litry wody. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę startą na tarce. Gotujemy ok 15 min. Następnie dolewamy zakwas. Gotujemy , dodając 2 kostki rosołowe. Dolewamy szklankę kwasu z kiszonych ogórków. Bekon kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Na drugiej patelni robimy zasmażkę. Rozpuszczamy masło i mieszamy z mąką. zasmażkę dodajemy do zupy. Zagotowujemy mieszając intensywnie. Pod koniec dodajemy pokrojony podsmażony bekon. doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmors 16.08.2013 08:23
żeby się przekonać trzeba to wypróbować
msmors 16.08.2013 08:23
zastanawiam się jak smakuje :-)
msmors 16.08.2013 08:22
takiego jeszcze nie robiłam
LoLa 16.08.2013 08:09
lubię mniam
iwa643 16.08.2013 07:53
Polecam na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak