Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z czosnkiem i chrzanem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywar mięsny 1 litr
zakwas na żur 2 szkl.
kiełbasa 250 g
czosnek 2 ząbki
śmietana 18 proc 3 łyż.
chrzan 3 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
jajko 4 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
ziele angielskie 4 ziarna
majeranek 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z czosnkiem i chrzanem

Kroki postępowania

1
Wywar wlewam do garnka, doprowadzam do zagotowania. Do gotującego się wywaru wlewam zakwas na żurek, dodaję listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, dwa obrane ząbki czosnku i gotuję na niewielkim ogniu ok. 15 minut.
Krok 1 - Żurek z czosnkiem i chrzanem foto
2
Jajka gotuję na twardo. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na na patelni. Zrumienioną kiełbasę dodaję do żurku.
Krok 2 - Żurek z czosnkiem i chrzanem foto
3
Żurek zdejmuję z ognia, pozostawiam do lekkiego przestudzenia, wtedy dodaję śmietanę, chrzan, suszony majeranek i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku. Żurek podaję na gorąco z kiełbasą i jajkami na twardo.
Krok 3 - Żurek z czosnkiem i chrzanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 06.11.2012 11:09
bardzo lubię żurek a z jajeczkiem i chrzanem to po prostu niebo w buzi
Pietruszka 06.11.2012 10:53
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak