Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i grzybami - zakwas od Piskorka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas na żur 1 butelka od piskorka
wywar warzywny 2 l
cebula 1 szt
kiełbasa biała 3 laski
wędzony boczek 25 dag
grzyby suszone 5 szt
ziemniaki 2
chrzan tarty 1 łyżka
sól i pieprz
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i grzybami - zakwas od Piskorka

Kroki postępowania

1
1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się lekko wytopi, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby. Podsmażamy ok 10 minut i przekładamy do miski. Na tej samej patelni rumienimy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Krok 1 - Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i grzybami - zakwas od Piskorka  foto
2
2. Do garnka wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa z boczkiem i zalewamy je bulionem warzywnym. Gotujemy ok 10 minut pod przykryciem. Gdy ziemniaki będą już miękkie, wlewamy żurek i trzymamy go na ogniu jeszcze ok 3 minut.
Krok 2 - Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i grzybami - zakwas od Piskorka  foto
3
3. Gotowy żurek doprawiamy do smaku tartym chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem (ok 2 łyżek).


SMACZNEGO :-)
Krok 3 - Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i grzybami - zakwas od Piskorka  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ifa 24.06.2015 11:29
Konkretny żur! Pycha!
bertpvd 24.06.2015 10:31
pyszne obiad !
Wafelek2601 24.06.2015 10:25
Ale pyszny żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak