Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z białą, jajkiem i chrzanem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniak 3 sztuki
marchew 1 duża
seler i pietruszka po kawałku
biała kiełbasa 0,5 kg
zakwas na żurek 1 szklanka
śmietana 12% 1 łyżka
sól do smaku
pieprz ziarnisty 4 kulki
ziele angielskie 2 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
majeranek 1 łyzka
chrzan 0,5 słoiczka
jajko ugotowane na twardo 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z białą, jajkiem i chrzanem

Kiełbasę umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać pieprz, ziele, liść. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dorzucić do kiełbasy. Gotować 20 minut. Kiełbasę wyjąć. Lekko przestudzić. Do warzyw dodać zakwas, gotować kilka minut. Zaciągnąć śmietaną, dodać chrzan. Doprawić do smaku solą, wsypać majeranek. Zagotować. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w plastry. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Zupę rozlać na talerze. Podawać z jajkiem i kiełbasą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 07.02.2014 08:49
bardzo dobry
Katarzyna59 21.01.2014 09:24
apetyczny żurek
caralajna 09.01.2014 17:48
zdjęcie jak żywe :)
Wafelek2601 28.12.2013 18:48
Mój ulubiony
fotoviderek 28.12.2013 08:56
Taki żurek to raj dla podniebienia :)
anemon 26.12.2013 17:15
Bardzo lubię taki żurek na bogato.
Klausia 25.12.2013 17:24
dobra zupa, mniam :)
gosia56 25.12.2013 08:54
pyszny taki zurek
Milka100 24.12.2013 22:33
ALE PYSZNY ŻUREK
kokoszka
kokoszka 24.12.2013 16:44
pycha żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak