Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek Wielkanocny

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

żurek 400 ml,
ziemniaki 3 -4 szt,
kiełbasa biała 200 g,
marchewka 1 szt,
pietruszka 1 szt,
ząbki czosnku 2 - 3 ząbki,
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt,
Ziele angielskie całe Prymat 3 -4 ziarenka,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku,
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku,
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka,
jajka ugotowane na twardo 2 szt,

dodatkowo;

śmietana 200 ml,

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek Wielkanocny

Do wiekszego garnka włóż obrane, opłukane , pokrojone w kostkę warzywa, zalej zimną wodą (około 2 litrów).Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę,ziele angielskie oraz liście laurowe.
Doprowadź do zagotowania i gotuj tak około 15 -20 minut.
Dodaj białą kiełbasę pokrojoną w plastry.
Następnie zalej żurkiem dodaj majeranku, przypraw do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną.
Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.

Żurek można zabielić śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.04.2017 00:26
Zawsze jest dobry.
paniusiaewa 13.04.2017 12:15
Przepis na czasie, bo za chwilkę Wielkanoc. Pychotka.
Wacław 13.04.2017 10:29
mój ulubiony ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak