Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek wiejski-zakwas

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda letnia 1 litr
ząbki czosnku 5 szt
mąka pszenna 1 łyżeczka
otręby owsiane 1 łyżeczka
mąka żytnia 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek wiejski-zakwas

Do wyparzonej i umytej butelki lub słoika wlewamy przegotowaną, letnią wodę, solimy do smaku,i po kolei dodajemy mąkę pszenną, żytnią i otręby, na koniec drobno siekamy czosnek i mieszamy z przygotowanym żurem, mieszamy delikatnie, zakręcamy nie musimy szczelnie, odstawiamy w ciepłe miejsce, i po 10 dniach zakwas na żurek jest już gotowy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 09.03.2014 19:01
taki najlepszy
IwonaDD 20.11.2013 13:09
przydatny przepis
Zosia1 29.04.2013 17:08
przydatny przepis
pacpaw 21.03.2013 19:58
w sam raz na święta wielkanocne
Izabela/bella81 24.02.2013 08:07
lubię żurek, a z domowego zakwasu jest najlepszy
caralajna 24.02.2013 07:56
najlepszy jest jak się zrobi samemu
Bernadeta1 20.02.2013 00:33
super przepis
David 17.02.2013 12:03
super
pestka 16.02.2013 11:05
dobry przepis
Ewelina38 12.02.2013 22:26
z takiego domowego zakwasu to dopiero jest pyszności żurek... taki przepis warto zapamiętać :)
IwonaKa 12.02.2013 14:50
pycha,taki żurek jest najlepszy
kika100 12.02.2013 13:59
super
jozefinach 08.02.2013 23:37
Z wielką ochotą zjadłabym taki domowy żurek.
Alex_M 05.02.2013 13:35
bardzo przydatny przepis!
babi17 05.02.2013 11:18
najlepszy
Seba 04.02.2013 09:17
fajny
Aneta41 03.02.2013 11:58
super
ao_12 02.02.2013 23:08
przyda się na Wielkanoc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak