Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na wywarze drobiowym - z białą kiełbasą i jajkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 1/2 kg
serce indycze 1/2 kg
ziemniaki 700 g
kiełbasa biała 4 duże
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
ziele angielskie 5 szt.
czosnek 3-4 ząbki
zakwas żurkowy 1/2 litra
cukier do smaku
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na wywarze drobiowym - z białą kiełbasą i jajkiem

Skrzydełka i serduszka indycze umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka - ugotować do miękkości serduszek.
Odcedzić wywar, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, lubczyk i surowe białe kiełbaski, gotować do miękkości ziemniaków.
Kiełbasę wyłowić, pokroić w plasterki i ponownie dodać do zupy.
Całość zakwasić płynnym żurkiem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku pieprzem.
Gotować kilka minut.
Podawać z jajkami na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 27.01.2013 12:01
No właśnie też tak pomyślałam - przeważnie robi się na wędzonce, ale na rosole też dobry :)
eagle 27.01.2013 11:52
Na lekkim rosołku drobiowym może być smaczny.
Mati13 26.01.2013 14:54
żur zazwyczaj robie na wieprzowinie, ciekawa odmiana
Konczi 26.01.2013 14:38
jest jajeczko, jest kiełbaska jest żurek :D
Gracer 26.01.2013 14:14
uwielbiam żurki
IwonaKa 26.01.2013 13:40
Bardzo smaczny,robię podobnie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak