Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na wędzonce

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wędzone 250 g
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
marchewki 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
ziemniaki 4 szt
zakwas na żur 330 ml
bulion warzywny 1,2 l
masło klarowane 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
jajko ugotowane na twardo 4
kwaśna śmietana 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na wędzonce

Jarzyny i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła, dodajemy żeberka, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą półtwarde. Wlewamy żur, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Całość gotujemy do miękkości warzyw, zestawiamy z ognia i zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 24.11.2015 07:18
Uwielbiam domowy żurek :)
Jolcia_90 23.11.2015 23:40
Smacznie i konkretnie :) Jak ja dawno żurku nie jadłam :/ Muszę w tygodniu ugotować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak