Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupka rabarbarowa z lanym ciastem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

woda 3 litry
rabarbar 5 łodygi
cukier 1/2 szklanki

lane ciasto

mąka 3 łyżki
jajko 2 sztuki

dodatkowo

śmietana 1-2 łyżki

Porada

Taka zimna zupka jest doskonała jako chłodnik.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupka rabarbarowa z lanym ciastem

Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałeczki, jak woda zakipi to wrzucamy go do wody, wsypujemy cukier i to ma kipieć około 15 minut.

Robimy lane ciasto: jajka rozbijamy widelcem, dodajemy mąkę i razem mieszamy. Na kipiącą zupę wlewamy cieniutko łyżką ciasto, żeby robiły się małe kluseczki. Zdejmujemy zupę z ognia i zabielamy śmietaną według uznania. W razie potrzeby do zupy dodać cukru. Zupka najlepiej smakuje przestudzona.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 01.07.2014 08:27
nie robiłam takiej
Pani Domu 17.05.2014 15:27
ciekawy pomysł
Bernadeta1 17.05.2014 13:57
takiej nie robiłam a na pewno pyszna
bietka 17.05.2014 11:29
tak Gosia zupa jest pyszna :)
gosia56 17.05.2014 10:18
ciekawa jestem smaku tej zupy na pewno pyszna;)
pestka 17.05.2014 09:59
lubię zupy owocowe
fotoviderek 17.05.2014 09:42
Fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak