Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z zielonej herbaty z paluszkami chlebowymi, dzikim ryżem i algami
bulion warzywny 500ml
ryż dziki 5 łyżek
sól
algi sproszkowane ½ łyżeczki
cebula 1 sztuka
olej kokosowy ½ łyżeczki
śmietana 30% 2 łyżki
paluszki chlebowe 3 sztuki
Cebulę siekamy drobno i delikatnie podprażamy w garnku wraz z olejem kokosowym.
Zalewamy cebulę bulionem, takim niezbyt esencjonalnym.
Wsypujemy zieloną herbatę i ryż brązowy z dzikim (u mnie to była taka gotowa mieszanka). Gotujemy do miękkości ryżu i zielonej herbaty.
W razie potrzeby doprawiamy solą. Na koniec dodajemy śmietankę i algi sproszkowane. Dokładnie mieszamy podajemy z paluszkami chlebowymi.
Przyznam, że jest to dość zupa o charakterystycznym smaku i aromacie. Nie każdemu więc posmakuje, aczkolwiek jest to dość ciekawe doświadczenie nowych, zdecydowanie niecodziennych smaków kuchni chińskiej :D