Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z maślaków

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maślaki 750 g
porcja rosołowa 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
por 1 sztuka
seler 1 sztuka
pietruszka 4 sztuki
marchew 5 sztuk
śmietana 18 proc 300 g
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
ziele angielskie 4 ziarna
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 ziaren
przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Mrożone maślaki należy wcześniej rozmrozić.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z maślaków

1. Porcję myjemy, zalewamy 2,5 l wody. Gotujemy, gdy zacznie się szumować zdejmujemy pianę. Po wyszumowaniu gotujemy jeszcze 15 minut. Wrzucamy obrane i umyte seler, marchew, pietruszkę, pora oraz pęczek natki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Gotujemy 45 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie z zupy wyławiamy porcję i włoszczyznę (jeżeli lubimy marchew można zostawić)

2. W tym czasie grzyby obieramy, kroimy w kostkę i dokładnie myjemy pod zimną wodą. Wrzucamy do osobnego garnka, zalewamy wodą (tak by mocno zakryła grzyby), doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu często mieszając przez 3 minuty.

3. Grzyby razem z wywarem dodajemy do gotującego się bulionu. Dodajemy przyprawę uniwersalną i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy 20 minut. Po tym czasie śmietanę mieszamy dokładnie z 1 łyżką wazową zupy w misce, tak aby nie było grudek. Powoli, ciągle mieszając dodajemy do zupy. Zupę w razie potrzeby doprawiamy jeszcze przyprawą uniwersalną i pieprzem, podajemy z makaronem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak