Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z duszonych porów

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 1 szt
ziemniaki 0,5 kg
marchewka 1 szt
szczypior 1 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
pieprz do smaku
masło 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
woda
bulion warzywny 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z duszonych porów

Kroki postępowania

1
Pora myjemy i kroimy w krążki. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą z oliwek wykładamy por, dusimy kilka minut i dokładamy ziemniaki i marchewkę, doprawione vegetą. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 7 minut, uważając, by por nie zrobił się brązowy, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą.
Krok 1 - Zupa z duszonych porów foto
2
Następnie przekładamy do garnka, dolewamy bulion warzywny (może być z kostki)i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany szczypior, doprawiamy gałką muszkatałową, pieprzem i solą (vegetą).
Krok 2 - Zupa z duszonych porów foto
3
Pyszna i pachnąca! mniam:)
Krok 3 - Zupa z duszonych porów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 19.04.2015 09:01
ciekawy pomysł na zupę
Margo1 08.06.2013 15:10
muszę spróbować zrobić
Sroczka 19.02.2013 22:22
Doskonała zupka. Z chęcią taką bym zjadła.
kokoszka
kokoszka 19.02.2013 20:17
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak