Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z czosnku niedźwiedziego z jajkiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1
czosnek 100 g
masło 1 łyżka
mąka 2 łyżki
bulion 1 l
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
jajko 4
śmietana gęsta 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z czosnku niedźwiedziego z jajkiem

* użyłam 100g czosnku niedźwiedziego
Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy w garnku masło i smażymy cebulę. Oprószamy mąką i chwilę smażymy. Zalewamy bulionem i gotujemy ok 10 min na wolnym ogniu. Liście czosnku myjemy kroimy na drobniej i dodajemy wraz ze śmietaną do zupy. Zostawiamy odrobiną do dekoracji. Miksujemy na puree. doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Jajka smażymy na niewielkiej ilosci tłuszczu. Podajemy do zupy. Można podać jajka w koszulkach. Posypujemy pozostawionym czosnkiem niedźwiedzim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_sl 27.04.2014 16:52
bardzo zachęcająco się prezentuje
Ankha 27.04.2014 16:17
Gdybym tylko mogła gdzieś dostać świeży czosnek niedźwiedzi ...
caralajna 27.04.2014 13:41
z chęcią bym skosztowała :)
stokrotka 27.04.2014 12:07
widziała ostatnio taki czosnek w sklepie, chyba się skuszę!
w mojej kuchni 27.04.2014 11:45
same pyszności podano
Ania321 27.04.2014 11:35
ciekawy przepis :)
Katarzyna59 27.04.2014 10:54
nigdy takie nie jadłam, bardzo smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak