Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa włoska z fenkułem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 1,5 l
fenkuł 1 duży
ząbki czosnku 5
marchewki 3
seler naciowy 3 łodygi
por (biała część) 2 szt
oliwa 3 łyżki
pomidor
żółty ser starty ulubiony (ilość dowolna)
ser żółty 5x5 cm
Liść laurowy suszony Prymat 2
natka pietruszki 1/2 pęczku
bazylia 1/2 szkl
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa włoska z fenkułem

Marchew obieramy ,płuczemy i kroimy w półkrążki.
Seler i por płuczemy ,również pokroić w półkrążki .
Fenku płuczemy ,cienko kroimy w półplastry.
Pomidor sparzamy ,obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy ,miażdżymy.
W garnku rozgrzewamy oliwę ,dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy marchew ,seler ,por ,fenku i dusimy około 5 min.
Następnie dodajemy liście laurowe ,pomidor ,lekko podsuszamy. Wlewamy bulion ,dodajemy kawałek żółtego sera i dusimy pod przykryciem 35 min. Po tym czasie wyciągamy ser i liście laurowe ,doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podałem z tartym serem ,posiekaną zieleniną i ciemnym chlebem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 15.03.2015 22:23
bardzo fajna zupa
IlonaAlbertos 15.03.2015 21:32
Apetycznie wygląda.
Iwusia 15.03.2015 20:49
musi być bardzo dobra
Babeczka35 15.03.2015 20:14
Super zupka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak