Przepis i sposób przygotowania na: Zupa tajska z łososiem
1. Z łososia usunąć ości oraz skórę, pokroić w niedużą kostkę.
Olej sezamowy wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, tartym imbirem posiekaną papryczką chili, solą i pieprzem.
Zamarynować w mieszance łososia, odstawić na godz. do lodówki.
2. Makaron ryżowy przygotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić na durszlaku.
3. Rosół/ bulion podgrzać, dodać włoszczyznę oraz mleczko kokosowe.
Doprawić pastą curry oraz sokiem i skórką z limonki.
Wlać sos sojowy i ocet ryżowy.
4. Rozgrzać patelnie, przełożyć zamarynowanego łososia wraz z marynatą, smażyć 2-3 min.
Przełożyć rybę do garnka z bulionem, wraz z wypłukanymi paroma łyżkami bulionu resztkami z patelni.
5. Gotować kolejne 5 min do całkowitej miękkości włoszczyzny.
Zupę doprawić wg. smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
6. Podawać z makaronem ryżowym oraz świeżą kolendrą.