Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZUPA SZCZAWIOWA.

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw 3 garście
marchew 2
pietruszka 2
bulion warzywny 1,5 litra
pieprz ziarnisty 2 ziarenka
ziele angielskie 2 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 1
masło 2 łyżki
śmietanka 12-procentowa 1/2 szklanki
biała kiełbaska 200 g
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA SZCZAWIOWA.

Szczaw płuczę pod zimną wodą. Kroje go na mniejsze kawałki
i podduszam na maśle. Dzięki temu traci surowy posmak.
Zalewam usmażony szczaw wywarem. Marchew i pietruszkę
kroję w plasterki, wrzucam do wywaru razem z zielem
angielskim, pieprzem i liściem laurowym.
Gotuję całość, aż do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania, dodaję śmietankę, hartując ją najpierw
odrobiną gorącej zupy.
Kiełbaskę kroję, wykładam na dno talerza. Wlewam porcję zupy
i całość podaję z ugotowanymi na twardo jajkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 31.07.2013 09:23
wygląda bardzo ładnie :D
edzik 31.07.2013 09:06
ale pycha :)
idealme 31.07.2013 08:59
dawno nie jadłam zupy szczawiowej :)
Łukasz15 31.07.2013 08:42
Wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak