Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa słowacka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jęczmienna 50 dag
sól do smaku
wędzony boczek 25 dag
marchew 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
smalec 1 łyżka
pieprz czarny do smaku
natka piertuszki posiekana 2 łyżki
biała fasola 12 perłowa

Przepis i sposób przygotowania na: zupa słowacka

Fasolę namocz na noc w zimnej wodzie. Rano odcedź, wsyp do garnka z zimną wodą i gotuj powoli przez pół godziny. Nie sól fasoli. Opłucz kaszę i wsyp do drugiego garnka z zimną wodą. Kiedy się zagotuje, posól i gotuj pod przykryciem przez ok. 25 minut. Boczek pokrój w grubą kostkę. Kiedy fasola będzie miękka, dodaj do niej boczek i gotuj jeszcze przez 20 min. Marchew, seler obierz i pokrój w kostkę. Obsmaż warzywa na smalcu i dodaj je do zupy. Gotuj przez kilka minut. Pod koniec wmieszaj do niej ugotowaną kaszę i posiekaną pietruszkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 19.11.2012 22:18
Nie mam pojęcia,emeslive, skąd czerpiesz te wnioski - ja zaś poniekąd z doświadczenia, a częściowo z opowieści osób tam mieszkających - moich najbliższych sąsiadów... Większość krajów europy południowo-wschodniej zna i przygotowuje kaszę, względnie mąkę kukurydzianą na gęsto znaną nam pod postacią polenty... Nie wiem też w jakim rejonie PL mieszkasz, ale u mnie, na Dolnym Śląku, od mojego dzieciństwa przygotowywało się zarówno potrawy z kaszą, jak i mąką kukurydzianą! Nie tylko Słowacja posiada tereny górzyste - także Rumunia i Węgry - a kasza kukurydziana jest w niektórych miejscach podstawą wyżywienia! Zresztą w Meksyku gór co niemiara, a także kukurydza jest No1 w tym kraju... Włoski Trydent, czyli górzysta północ również zajada się kukurydzianymi potrawami :) Wniosek, że w PL kasza kukurydziana jest mało popularna jest błędny - od zawsze jest jej mnóstwo na sklepowych półkach - wszystko zależy od kupującego.
emeslive 06.11.2012 11:12
@Habibi Skąd pomysł, że Słowacy jadają kaszę kukurydzianą? Słowacja to kraj górzysty, a kukurydza kiepsko rośnie na takim terenie. Co innego zboża typu jęczmień, owies itp. Na Słowacji kasza kukurydziana jest równie popularna co w Polsce ;) czyli prawie wcale.
Habibi 04.11.2012 11:20
A skąd nazwa zupy? Rzaczej słowacka kuchnia nie korzysta z kaszy jęczmiennej... Jeśli używają kaszy, jest to kasza kukurydziana i ew.manna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak