Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa serowa z pulpecikami

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zarówno zupy jak i ser uwielbiamy wszyscy, stąd zupa serowa. Z dodatkiem małych, wieprzowych pulpecików zaspokoi nawet duży głód. Sama zupa jest delikatna i przyjemnie serowa, zaś pulpeciki, dzięki cebuli z czosnkiem, charakterne w smaku.

Składniki:

Zupa:

bulion warzywny 2 litry
serek śmietankowy naturalny 200 g
ser żółty gouda tarty 300 g
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki

Pulpeciki:

łopatka wieprzowa 500 g
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
masło klarowane 1 łyżka
jajko 1 łyżka
kajzerka 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo:

makaron nitki 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa serowa z pulpecikami

1. Pulpeciki: Cebulę i czosnek siekamy drobno, szklimy na rozgrzanym maśle, bułkę odsączamy z mleka. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, kajzerkę, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy. Wyrabiamy dłońmi masę, z której formujemy malutkie pulpeciki.

2. Zupa: W garnku podgrzewamy wywar warzywny, dodajemy porcjami sery, podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem.

3. Zmniejszamy gaz do minimum, do garnka wkładamy pulpeciki. Gotujemy kolejne 10 min.

4. Gorącą zupę podajemy z ugotowanym makaronem nitki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak