Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa-gęsta jednogarnkowa.
* 3 bardzo duże ogórki kiszone
* woda z ogórków kiszonych przecedzona przez drobne sitko
* 5 małych marchewek
* 1 duża pietruszka
* kawałek selera korzeniowego (1 małej sztuki)
* 2 liście pora
* ok. 40 dag mięsa (ja do zup dodaję kawałki różnych rozmrożonych mięs, które były niepodzielne przy wcześniejszych obiadkach) I tak w tej zupie były kawałki piersi z kurczaka, kawałki indyka i 2 pokrojone plastry karczku b/k
* 6 ziaren ziela angielskiego
* 1 liść laurowy
* pieprz świeżo mielony
* 1 płaska łyżka przyprawy Kucharek
* 3 łyżki śmietany
* 1 płaska łyżeczka mąki
* 1 łyżka posiekanego koperku
* 4 duże ziemniaki
* 4 liście selera suszone
Marchewki,pietruszkę i korzeń selera obrać i opłukać. Zalać ok. 2 litrami wrzątku, dołożyć czyste liście pora i zagotować. Włożyć umyte, pokrojone w kostkę mięso i zagotować. Zszumować i dołożyć suszone liście selera, ziele angielskie, liść laurowy. Wsypać przyprawę Kucharek, pieprz czarny. Ew. posolić.
Gotować ok.45 minut.
W tym czasie zetrzeć ogórki kiszone na grubej tarce jarzynowej i przecedzić wodę z ogórków, by nie była mętna. Wlać razem do zupy i gotować kilkanaście minut, aż ogórki będą miękkie. Moja zupa ogórkowa koniecznie musi być kwaśna. Jeśli ktoś lubi łagodniejsze może nie wlewać wody z ogórków.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i oddzielnie ugotować z osolonej wodzie.
Śmietanę roztrzepać z mąką i cienką strużką dolewać po trochu gorącą zupę intensywnie mieszając. Tak zahartowany zabielacz wlać do garnka z zupą i mieszając podgrzewać. Włożyć miękkie ziemniaki. Posypać obficie posiekanym koperkiem.
Ja zawsze oddzielnie gotuję ziemniaki, gdyż w kwaśnych zupach gotowane ziemniaki mają dla mnie nieodpowiedni smak.