Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa marchewkowa z ryżem jaśminowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż jaśminowy 100 g
natka pietruszki 2 łyżki
sól do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
pierś z kurczaka 350 g
młoda marchewka 1 pęczek
pietruszka 1 szt
kostka rosołowa 1 szt
sól do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
cytryna 1/2 szt
nata pietruszki posiekana

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa marchewkowa z ryżem jaśminowym

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu,przyprawić do smaku solą i
pieprzem,dodać natkę pietruszki,wymieszać. Z ryżu uformować
kulki.

Mięso opłukać,pokroić na kawałki,zalać 1,5 litra zimnej wody
,doprowadzić do wrzenia,zdjąć szumowinę. Marchewki,pietruszkę
umyć,obrać przekroić na pół. Wrzucić do wywaru,dodać kostkę
rosołową,sól,pieprz. Gotować do momentu aż warzywa i mięso będą
miękkie. Wyjąć mięso a warzywa zmiksować z wywarem. Dodać
mięso,zupę doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Rozlać
do talerzy,położyć ryżowe kulki,posypać natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 20.08.2014 17:34
Na pewno bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak