Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kalafiorowo - dyniowa z ryżem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rosół 1,25 litra
mała marchewka
mała pietruszka (korzeń)
kawałek selera
por 1/3
posiekana natki pietruszki 2 łyżki
śmietana 1/3 szkl
ząbek czosnku
tymianek 1/2 łyżeczki
chilli 2 szczypty
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
ryż 2 woreczki
dynia 200 g
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowo - dyniowa z ryżem

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy. Dynię kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w słupki lub kostkę, por w plasterki. Do garnka wrzucamy warzywa, zalewamy gorącym rosołem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 2 minuty. Ryż nakładamy na talerze i zalewamy zupą (możemy również wrzucić ugotowany ryż do gorącej zupy).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak