Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kalafiorowa na żurku

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Bardzo nie lubię robić przepisów z książek, czasopism czy z neta. Zawsze czegoś nie doczytam, a i tak zrobię po swojemu. Dlatego kocham eksperymenty w kuchni. Oczywiście kultowe dania mam opanowane, tradycję lubię, choć czasami od niej też odbiegam.

Składniki:

Składniki:

kalafior 500 gramów
ziemniak 2 sztuki
marchewki 2 sztuki
boczek wędzony 250 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
kasza gryczana niepalona 1,5 łyżki
bulion warzywny 500 mililitrów
zakwas na żur 500 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
świeży majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowa na żurku

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w talarki lub kostkę (jak lubicie). Boczek w kostkę. Kalafior dzielimy na większe różyczki.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy warzywa z boczkiem, kaszę, liście i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem. Zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy kalafior i zakwas. Gotujemy do momentu, kiedy kalafior zacznie robić się miękki.

Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżym majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak