Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa z brukselką (ze świeżych warzyw na mięsie z królika)
Kroki postępowania
Gdy zacznie się gotować zbieramy biały osad.
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, całego pomidora, kawałek selera w całości, całą cebulę (można ją wcześniej na palniku przypiec). Gotujemy około godzinę na wolnym ogniu.
Po godzinie gotowania królika dodajemy do zupy marchew.
Gotujemy kolejne 10 minut.
Następnie dodajemy pozostałe warzywa do zupy (ziemniaki, kalafior, brukselkę, porę, seler, ogórka kiszonego). Dodajemy również drugą kostkę rosołową.
Gotujemy jeszcze około 20 minut do miękkości warzyw.
Łyżkę śmietany, szczyptę soli, płaską łyżkę mąki mieszamy razem z wodą. Dodajemy do zupy mieszając całość. Gotujemy tylko chwilę.
Zupę podajemy na gorąco.