Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa jarzynowa z bobem i botwinką

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 6 szt.
botwinka 1/2 pęczka
bób 1 szkl.
fasolka szparagowa 1 garść
marchewka 2-3 szt.
cebula 1 mała szt.
seler nać 1 gałązka
czosnek 1 ząbek
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
natka pietruszki
koperek
śmietanka słodka 1/2 szkl.
oregano 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku

Porada

Dla wzbogacenia smaku warto zupę ugotować na wywarze mięsnym.

Przepis i sposób przygotowania na: zupa jarzynowa z bobem i botwinką

Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę kroimy z drobną kosteczkę, przekładamy do garnka i zalewamy ok. 1,5 l wody, stawiamy na gaz.
Dodajemy gałązkę selera, ziele angielskie, listki laurowe i gotujemy.
Gdy marchewka będzie już miękka dodajemy fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki, buraczki z botwinki i ziemniaki pokrojone w kosteczkę, gotujemy około 10-15 minut.
Do ugotowanych jarzyn dodajemy pokrojone listki botwinki i gotujemy już tylko kilka minut aż botwinka zwiędnie i straci objętość.
Dodajemy ugotowany i obrany z łupinek bób, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 03.10.2014 18:49
Bardzo smaczna, polecam!
Wacław 26.09.2014 14:42
smaczna zupa,nie jadłem takiej
mysza75 26.09.2014 09:52
pyszna zupka uwielbiam takie
Anna169Hosz 26.09.2014 08:14
Ładny ma kolorek!
noninka77 25.09.2014 20:40
Lubię takie kolorowe zupki:-)
agnieszka214 25.09.2014 19:27
w takim połaczeniu jeszcze nie jadłam
Megg 25.09.2014 18:33
oj zjadłabym taką zupkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak