Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa Curry w stylu tajskim

5.0
(27)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oryginalna zupa w stylu tajskim z dodatkiem makaronu ryżowego, papryki oraz kolendry, która nada unikalnego aromatu oraz wyjątkowego smaku. Idealne rozwiązanie na chłodne dni bardzo sycące i rozgrzewające. Rewelacyjne, orientalne danie, którego kolor i smak Was zachwyci.

 

Składniki:

Składniki:

cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
bulion warzywny Kucharek 1,5 litra
mleczko kokosowe 500 ml
imbir świeży 1 łyżeczka
czosnek 2-3 ząbki
przecier pomidorowy 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
pasta curry 3 łyżki
cukier szczypta
świeża kolendra garść
limonka 1 sztuka
makaron ryżowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa Curry w stylu tajskim

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do zeszklenia na patelni. Następnie paprykę również kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli. Przeciskamy czosnek przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami. Kolejno dodajemy odrobinę tartego imbiru oraz 3 łyżki pasty curry.

2. Wszystkie składniki mieszamy i podsmażamy ok. 2 minuty.

3. Następnie wlewamy wcześniej przygotowany bulion warzywny Kucharek, do tego mleczko kokosowe, dodajemy odrobinę cukru, przecier pomidorowy oraz doprawiamy słodką papryką lub dla wielbicieli ostrych smaków papryczką chili.

4. Wszystkie składniki gotujemy na  małym ogniu do połączenia smaków ok. 20 minut.

5. Makaron ryżowy użyty do naszego dania przygotowujemy wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu.

6. Makaron podajemy z zupą, którą dekorujemy świeżą kolendrą oraz ćwiartką limonki.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak