Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa chińska ostro-słodka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka zagrodowego 2 szt
marchewka 1 szt
grzybki mun 6 szt
kiełki 150 g marynowanych kiełków fasoli
papryczka chili 3 szt
czosnek 3 ząbki
sos sojowy 1 łyżka
ocet winny 1 łyżk
ocet 1 łyżka ryżowego
cukier 0,5 łyżeczki
skrobia ziemniaczana 1 łyżka
Imbir mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/3 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa chińska ostro-słodka

Kroki postępowania

1
Do garnka wkładamy podudzia i gotujemy czysty wywar z odrobiną soli do smaku. Grzybki przekładamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na minimum 20 minut, następnie odcedzamy i kroimy w paseczki. Marchewkę obieramy, kroimy w słupki około 2-3 cm. Papryczki chilli oczyszczamy z nasion, czosnek obieramy - przekładamy papryczki i czosnek do blendera i rozdrabniamy na drobniutko. Kiedy wywar mamy gotowy mięso wyciągamy, obieramy od kości, kroimy w paseczki. Do wywaru wkładamy pokrojone grzybki oraz marchewkę i gotujemy przez 15 minut.
Krok 1 - Zupa chińska ostro-słodka foto
2
Następnie dodajemy kiełki oraz kurczaka - gotujemy 10 minut.
Krok 2 - Zupa chińska ostro-słodka foto
3
Do garnuszka przelewamy 3 łyżki wody, dodajemy sos sojowy, ocet winny i ryżowy, dodajemy imbir curry paprykę ostrą, około 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru oraz skrobie ziemniaczaną i dokładnie mieszamy - zalewamy gotującą zupę i mieszamy by nie powstały grudki. Na koniec dodajemy koncentrat
Krok 3 - Zupa chińska ostro-słodka foto
4
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy. Zupę podajemy na ciepło.
Krok 4 - Zupa chińska ostro-słodka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.07.2014 21:53
chętnie spróbowałabym
Stenka 10.03.2014 21:34
talie lubię
teresa18 10.03.2014 18:16
Aromatyczna zupka
Lidzia 10.03.2014 17:56
Podoba mi się.
Krzysztof15 10.03.2014 17:39
bardzo smaczna
luna76 10.03.2014 15:37
Bardzo ciekawy przepis :)
brioszka 10.03.2014 15:15
uwielbiam takie smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak