Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żółta cukinia z ryżowym farszem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia żółta 1
pomidory 2
cebula 1
czosnek ząbki 2
mozarella 200 gram
ryż 100 gram
ser żółty 3 dag
masło 1 łyzka
jajko 1
sól
natka pietruszki do dekoracji
jarmuż do dekoracji
Kostki rosołowe Kucharek 2

Przepis i sposób przygotowania na: Żółta cukinia z ryżowym farszem

Kroki postępowania

1
Żółtą cukinię o gigantycznym rozmiarze dokładnie myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy ją w ok. 8cm plastry. Łyżką do wydrążania owoców pozbywamy się wnętrza cukinii tak na ok. 4-5cm w głąb – nasionka i miąższ wyrzucamy. W niedużym garnku nastawiamy 3 szklanki wody, dodajemy szczyptę soli i kiedy zacznie wrzeć wkładamy woreczek z ryżem i gotujemy 13 minut – tak aby nie był całkiem miękki.
Krok 1 - Żółta cukinia z ryżowym farszem foto
2
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Pomidory sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w niewielką kostkę, kiedy cebulka się zrumieni dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do czasu, aż się całkiem rozpadną.
Krok 2 - Żółta cukinia z ryżowym farszem foto
3
Do miseczki przekładamy ugotowany i odcedzony ryż, usmażone z cebulą pomidory oraz drobno pokrojoną mozarellę, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem – mieszamy
Krok 3 - Żółta cukinia z ryżowym farszem foto
4
Do chłodnego farszu wbijamy jajko i dokładnie mieszamy, po czym farsz z ryżu przekładamy do wydrążonych cukinii
Krok 4 - Żółta cukinia z ryżowym farszem foto
5
Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wlewamy tyle wody aby poziom był mniej więcej w 1/2 wysokości cukinii, dorzucamy 2 kostki rosołowe. Cukinie wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180*, 3 minuty przed wyjęciem posypujemy faszerowane cukinie drobno startym serem żółtym.
Krok 5 - Żółta cukinia z ryżowym farszem foto
6
Na talerzu układamy liście jarmużu, na środku kładziemy gorącą cukinię i dekorujemy ją natką pietruszki. Danie bardzo smaczne, zdrowe i efektowne :) Polecam! :)
Krok 6 - Żółta cukinia z ryżowym farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

arbuzowo 21.08.2013 15:49
Wygląda bardzo barwnie i zapewne jest bardzo smaczne
Klausia 25.01.2013 17:53
wygląda bardzo ciekawie i smakowicie :)
Mysiunia 21.01.2013 22:11
to nie dynia, tylko cukinia :) Można jeść, aczkolwiek ja zrezygnowałam, ponieważ farsz był na tyle sycący, że nie dało rady wcisnąć nic więcej :) A "cukiniowe" miseczki zostały zjedzone przez kury :D
pacpaw 21.01.2013 21:59
wielkie plus za pomysł. Dynia tez można jeść czy jest tylko półmiskiem?
RenataZ-et 09.12.2012 20:32
bardzo fajny pomysł
rutynka 23.08.2012 16:27
wygląda baardzo apetycznie:)
wedith1 23.08.2012 10:10
Baaaardzo mi się podoba to danie:)
caralajna 20.08.2012 13:24
zdjęcia bardzo zachęcają do wypróbowania przepisu.. :)
Kuchareczka2 18.08.2012 15:46
super pomysł na wykorzystanie cukinii
Katarzyna/kate1980 16.08.2012 21:51
ślicznie wygląda
Cukiereczek13 16.08.2012 17:33
cukinia z farszem to jest to ;) bardzo lubię takie danie ;)
elficzna 16.08.2012 17:19
ale ładne :) na pewno pychota
BernadettaP 16.08.2012 15:31
Świetny przepis i bardzo apetyczne zdjęcia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak