Przepis i sposób przygotowania na: Zmysłowy serniczek z sosem wiśniowym
Ciastka kruszymy do powstania sypkiego piasku.Twaróg wanilię jajka oraz cukier miksujemy w misce blendera do otrzymania gładkiej masy.
Następnie bierzemy 3 mniejsze miseczki i masę serową dzielimy na 3równe części dając je do miseczek.
Do pierwszej miseczki dodajemy do masy serowej borówki oraz 1 łyżeczkę soku z borówek.
Do drugiej miseczki dodajemy 2 krople niebieskiego barwniku spożywczego. Natomiast do trzeciego dodajemy 3 krople z mocno zaparzonej herbaty.
Miskę żaroodporną smarujemy olejem następnie na dno miski dajemy pokruszone ciastka i wylewamy na ciastka pierwszą masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
na 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wylewamy drugą warstwę różową i wstawiamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 150 stopni.
Na koniec wylewamy trzecią wartę herbacianą i wstawiamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 150 stopni.
Po upieczeniu wszystkich części odstawiamy sernika na 2 godziny do ostygnięcia.
Po ostygnięciu sernika obkrawamy do o koła nożem by na serniczek wyszedł z miski.
Po wyciągnięciu dajemy serniczka na talerz i polewamy sosem wiśniowym oraz dajemy kilka wydrylowanym wiśni do dekoracji.
Wykonanie sosu wiśniowego:
Wydrylowane wiśnie dajemy do garnka i zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 1.5 godziny bo wiśnie puściły sok.
Gdy owoce puszczą sok dodajemy wiśniówkę i stawiamy garnek na palniku i gotujemy 10-15 minut.
Następnie mąkę ziemniaczaną łączymy z niewielką ilością zimnej wody i dodajemy do wiśni i mieszamy aż całość się połączy.Całość zagotowujemy.
Następnie gotowy sos miksujemy blenderem . Gotowy sosem polewamy po serniku.