Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zmysłowy serniczek z sosem wiśniowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na masy serowe

ciastka 20 dag ciastka pierniczki
twaróg 40 dag
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
jajko 3
cukier kryształ 4 łyżki
barwnik spożywczy do ciast 2 krople barwnik niebieski
wiśnie bez pestek kilka do dekoracji
herbata kilka kropel
borówki 2 łyżki
napój borówkowy 1 łyżka

Składniki sos wiśniowy

wiśnie bez pestek 20 dag
cukier kryształ 3 łyżki
wiśniówka 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1.5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zmysłowy serniczek z sosem wiśniowym

Wykonanie :
Ciastka kruszymy do powstania sypkiego piasku.Twaróg wanilię jajka oraz cukier miksujemy w misce blendera do otrzymania gładkiej masy.
Następnie bierzemy 3 mniejsze miseczki i masę serową dzielimy na 3równe części dając je do miseczek.
Do pierwszej miseczki dodajemy do masy serowej borówki oraz 1 łyżeczkę soku z borówek.
Do drugiej miseczki dodajemy 2 krople niebieskiego barwniku spożywczego. Natomiast do trzeciego dodajemy 3 krople z mocno zaparzonej herbaty.
Miskę żaroodporną smarujemy olejem następnie na dno miski dajemy pokruszone ciastka i wylewamy na ciastka pierwszą masę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
na 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wylewamy drugą warstwę różową i wstawiamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 150 stopni.
Na koniec wylewamy trzecią wartę herbacianą i wstawiamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 150 stopni.
Po upieczeniu wszystkich części odstawiamy sernika na 2 godziny do ostygnięcia.
Po ostygnięciu sernika obkrawamy do o koła nożem by na serniczek wyszedł z miski.
Po wyciągnięciu dajemy serniczka na talerz i polewamy sosem wiśniowym oraz dajemy kilka wydrylowanym wiśni do dekoracji.

Wykonanie sosu wiśniowego:
Wydrylowane wiśnie dajemy do garnka i zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 1.5 godziny bo wiśnie puściły sok.
Gdy owoce puszczą sok dodajemy wiśniówkę i stawiamy garnek na palniku i gotujemy 10-15 minut.
Następnie mąkę ziemniaczaną łączymy z niewielką ilością zimnej wody i dodajemy do wiśni i mieszamy aż całość się połączy.Całość zagotowujemy.
Następnie gotowy sos miksujemy blenderem . Gotowy sosem polewamy po serniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

molanka 28.02.2015 19:00
ciekawy pomysł
Noruas 28.02.2015 16:55
Fajowe kolorki
jasiek 28.02.2015 16:53
intrygujący kolor
kokoszka
kokoszka 28.02.2015 16:37
super wygląda ten serniczek, do kawki idealny
Mietek z20 28.02.2015 16:05
Fenomenalne z chęcią bym zjadł kawałeczek do kawka :) I ta nazwa bardzo oryginalna :)
as28 28.02.2015 15:58
palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak