Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowy okoń pieczony Zewy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

okoń 1 szt
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
oregano 4 gałązki
rozmaryn 4 gałązki
szałwia 4 gałązki
natka pietruszki 4 gałązki
olej 1 łyżeczka

Porada

Waga okonia to 400 g po wypatroszeniu. Zioła używamy świeże. W przypadku braku pieprzu cytrynowego możemy użyć czarnego i soku z cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowy okoń pieczony Zewy

Okonia dokładnie oskrobać z łusek, można użyć tarki do ziemniaków jeżeli nie macie skrobaczki do ryb.
Naciąć brzuch wzdłuż i wypatroszyć usunąć skrzela.
Potem dokładnie umyć rybę i osuszyć.
Posolić i popieprzyć z wierzchu i w środku ( jako, że pieprz jest cytrynowy nie ma potrzeby skrapiać ryby sokiem z cytryny ).
Zioła umieścić w powłoce brzusznej ryby i położyć ją na talerz.
Szczelnie zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na noc lub na kilka godzin.
Potem wyłożyć rybę na większy kawałek papieru do pieczenia, lekko naciąć ukośnie w kilka miejscach i położyć na rybie jeszcze kilka małych gałązek ziół.
Dokładnie zawinąć rybę w papier i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec rybę w zależności od piekarnika 25 - 30 minut.
Podawać zaraz po upieczeniu na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gregor# 17.05.2016 18:02
Super rybka
ZEWA 17.05.2016 10:46
Bardzo dziękuję. A rybka złowiona była przez męża :)
krokus 16.05.2016 13:26
pyszna rybka
misia123410 16.05.2016 11:00
same pyszności:)
Damiano
Damiano 16.05.2016 10:54
bardzo pyszna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak