Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki zapiekane farszem grzybowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Moje dzisiejsze ziemniaki podane są w trochę innej wersji, bo zapiekane z farszem z grzybów leśnych. Pierwsze zbiory grzybowe za mną i oto proste ale jakże pyszne danie czy na obiad czy kolację pasuje idealnie.

Składniki:

składniki

ziemniaki w łupinach 4 szt.

składniki farszu;

kurki 200 g
podgrzybki 150 g
cebula 1 szt.
ząbki czosnku 2 ząbki
olej rzepakowy do smażenia 2 dużych łyż.
sól 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta
śmietana 30% 200 ml
natka pietruszki 1 pęczek
boczek wędzony 100 g

Porada

Podawać z ulubionym sosem. Sól i pieprz dodajemy do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki zapiekane farszem grzybowym

Duże ziemniaki dokładnie szorujemy,  a następnie gotujemy w osolonej wodzie około 35 minut.
Po ugotowaniu i wystudzeniu kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy miąższ.

Farsz grzybowy:
Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić, a następnie podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem około 8 minut, doprawiając solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Pod koniec smażenia dodać 1/2 części posiekanej natki pietruszki oraz śmietanę 30%. Całość dokładnie wymieszać, chwilę podsmażać i zdjąć z ognia.
Na koniec farsz połączyć z miąższem z ziemniaków ponownie wymieszać.
Tak przygotowanym farszem napełnić połówki ziemniaków, ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, na każdej połówce ułożyć paseczki boczku.
Piec około 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 18:52
Dobre jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak