Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki Eli faszerowane kurkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurki 600 g
cebula 1 szt
masło klarowane 2 łyżka
sól, pieprz do smaku
śmietana kremówka 400 ml
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki Eli faszerowane kurkami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować na pół miękko.Odcedzić i zalać zimną wodą żeby trochę ostygły.Ponownie odcedzić,zciąć wierzchy i wydrążyć środki,pozostawiając 5 milimetrowe brzegi.Połowę miąższu ziemniaczanego zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Krok 1 - Ziemniaki Eli faszerowane kurkami foto
2
Kurki oczyścić umyć i dokładnie odsączyć.
Krok 2 - Ziemniaki Eli faszerowane kurkami foto
3
Cebulę drobno pokroić.
Krok 3 - Ziemniaki Eli faszerowane kurkami foto
4
Na patelni rozgrzać masło,dodać kurki,cebulę,oprószyć solś,pieprzem i smażyć aż sok odparuje.Do kurek wlać śmietanę i gotować aż sos zgęstnieje.
Krok 4 - Ziemniaki Eli faszerowane kurkami foto
5
Do kurek dodać ztarte ziemniaki,ewentualnie dodać jeszcze sól,pieprz i wymieszać.Farsz musi być dość słony i pieprzny.Nakładać farsz do ziemniaków
Krok 5 - Ziemniaki Eli faszerowane kurkami foto
6
Ziemniaki piec na grillu około 30-35 minut.Smacznego!
Krok 6 - Ziemniaki Eli faszerowane kurkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 09.04.2017 14:09
Aż dostałam ślinotoku, szkoda że do kurem muszę poczekać jeszcze kilka miesięcy, ale mogę z pieczarkami zrobic na obiadek.
gusia1000 08.01.2017 14:10
Prosto i smacznie.
PaniMISIOWA 01.11.2012 11:27
z chęcią bym ich spróbowała
pacpaw 24.10.2012 18:45
danie pierwsza klasa
sylwia / sytofala 24.10.2012 14:10
bardzo kuszące
sylwia / sytofala 24.10.2012 14:10
bardzo kuszące
IZABELA29 24.10.2012 08:39
świetna propozycja na imprezke
wyattearp 24.10.2012 08:20
pyszne!!!!!!!!!!
Simeo 24.10.2012 07:45
muszą być bardzo dobre
Ola1984 24.10.2012 07:34
Wyglądają przepysznie :)
caralajna 24.10.2012 05:41
wyglądają bajecznie
zolzica 24.10.2012 00:31
jeszcze nigdy w życiu nie zebrałam ani jednej kurki (i nie jadłam) - nie spotkałam na swojej drodze (a tak poza tym boję się zbierać te z blaszkami) - chyba jednak po tym przepisie skoczę kupić i zrobię takie ziemniaczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak