Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki duszone z grzybami i kapustą kiszoną

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 700 g
kapusta kiszona 500 g
grzyby leśne 1 kg mrożone
smalec 2-3 łyżki
ziele angielskie 5 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2
Pieprz ziołowy mielony Prymat
czosnek 2 ząbki
przyprawa do zup płynna
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki duszone z grzybami i kapustą kiszoną

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w śrdednią kostkę i zalać gorącą wodą lekko ponad poziom ziemniaków. Posolić, ugotować na półtwardo, odcedzić.

Grzyby zalać niewielką ilością gorącej wody, nakryć i gotować do miękkości. Pozostawić w wywarze.

Kapustę kiszoną lekko przesiekać, zalać gorącą wodą w niewielkiej ilości, dodać ziele zngielskie i liście laurowe - ugotować pod przykryciem do miękkości, po czym odparować płyn.

Na dużej patelni z pokrywą (lub w szerokim rondlu z grubszym dnem) stopić smalec, dodać pokrojoną w piórka cebulę, lekko zrumienić. Dodać kapustę, razem przesmażyć. Dołożyć osączone ziemniaki oraz grzyby razem z wywarem.
Nakryć i dusić, aż ziemniaki będą miękkie, a większość płynu wyparuje.
Doprawić pieprzem ziołowym, płynną przyprawą do zup i świeżo wyciśniętym czosnkiem (można go też utrzeć na drobnej tarce) - dobrze wymieszać i jeszcze chwilę ogrzewać.

Można posypać zieleninką lub świeżo zmielonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.03.2014 20:58
bardzo aromatyczne i rozgrzewające danko :)
Jusiaa 07.03.2014 15:57
Proste, a jakie smaczne :)
Lidzia 07.03.2014 15:42
Jednogarnkowe, super.
patryska76 07.03.2014 15:32
Smaczne danie ;-)
Cranberry 07.03.2014 15:26
pyszne jedzenie
Milka100 07.03.2014 15:10
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak