Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziemniaczane pierożki z omastą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

farsz

ziemniaki ugotowane 1 kg
cebula 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku

ciasto

mąka 1/2 kg
jajko 1 szt
olej 1/2 łyżki
woda ciepła do ciasta

omasta

cebula biała 2 szt
kiełbasa śląska 100 gram
wędzony boczek 50 gram
śmietana 12% 200 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ziemniaczane pierożki z omastą

Farsz:
Ugotowane ziemniaki zmieliłam przez maszynkę, cebulkę pokroiłam w kosteczkę , podsmażyłam na odrobinie oleju, dodałam do ziemniaków. Dokładnie wymieszałam doprawiając do smaku solą pieprzem i wegetą.
Ciasto:
Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli, olej , ciepłą wodę dokładnie wymieszałam, aż ciasto zrobiło się elastyczne. Przykryłam ściereczką żeby się nie zeschło.
Ciasto rozwałkowałam podsypując mąką Szklanką wycięłam krążki. Na środek każdego z nich nakładałam farsz, skleiłam. Do gotującej osolonej wody wkładałam pierogi, gotowałam 2-3 minuty od wypłynięcia ( trzeba pilnować żeby się nie posklejały ). Podawałam polane omastą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak