Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone pomidory z cebulą w zalewie

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zielone pomidory 2,5 kg
cebula 4
papryka czerwona 2
sól
ocet 10 %
cukier
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone pomidory z cebulą w zalewie

Kroki postępowania

1
Pomidory kroimy w plasterki. Cebulę w piórka a paprykę w słupki. Wszystko razem mieszamy, solimy i odstawiamy na 2 h. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody.
Krok 1 - Zielone pomidory z cebulą  w zalewie foto
2
W między czasie przygotowujemy zalewę. Do odmierzonej ilości wody wlewamy ocet, dodajemy cukier, sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kilka minut. Następnie wlewamy do pomidorów. Całość odstawiamy na kolejne 2 godziny.
Krok 2 - Zielone pomidory z cebulą  w zalewie foto
3
Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików i uzupełniamy zalewą. Następnie nagrzewamy piekarnik do temp 180C, wstawiamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut (od momentu osiągnięcia wymaganej temp). Idealna do domowych obiadków. Smacznego:)
Krok 3 - Zielone pomidory z cebulą  w zalewie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 13.10.2015 22:16
niedawno zrobiłam bardzo podobną
Klausia 09.10.2015 21:08
Taka obróbka usuwa tomatynę?
Kuchenka 25.08.2014 18:09
Też taką robię , również smaczna na kanapkę :)
Ewelina38 06.01.2014 15:43
też robię taką sałatkę, bardzo ją lubimy :)
mariel78 29.09.2013 20:29
Lubie takie
Anna169Hosz 29.09.2013 18:01
Robię co roku - są świetnym dodatkiem do drugiego dania.
Agata
Agata 29.09.2013 17:24
fajnie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak