Przepis i sposób przygotowania na: Zielone pesto z fistaszkami
PRZYGOTOWANIE:
1. Fistaszki obieramy z łupin, prażymy je na patelni i studzimy.
Ostudzone orzeszki rozbijamy w moździerzu.
Ser Ubriaco ścieramy na tarce o drobnych oczkach
2. Do rozdrabniacza dodajemy listki z 3 drzewek bazyliowych, 3 - 4 ząbki czosnku i odrobinę oliwy z oliwek. Wszystko chwilę miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia.
3. Następnie do bazylii z czosnkiem dodajemy starty Ubriaco, rozbite w moździerzu orzeszki oraz pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy i łączymy za pomocą rozdrabniacza, miksując przez kilka sekund.
Całość doprawiamy solą morską, mielonym białym pieprzem i dość obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Życzę smacznego! :)