Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe orzechowo-cynamonowe serducha

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko zagęszczone niesłodzone 350 g
płatki owsiane 150 g
słonecznik łuskany 50 g
pestki z dyni 70 g
sezam 20 g
wiórki kokosowe 100 g
miód 3 łyzki
orzechy włoskie 150 g
cynamon Prymat 1/2 łyzeczki
mleko w proszku 2 łyzki
orzechy arachidowe 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zdrowe orzechowo-cynamonowe serducha

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przelania mleka zagęszczonego do miski i wsypania do niego płatków. Całość mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania reszty składników.
Krok 1 - Zdrowe orzechowo-cynamonowe serducha foto
2
Orzechy włoskie łuskamy i połowę z nich drobno siekamy i dorzucamy do miski z mlekiem i płatkami, a drugą połowę zostawiamy w większych kawałkach, zostaną w całości poukładane na masie bakaliowej.
Krok 2 - Zdrowe orzechowo-cynamonowe serducha foto
3
Nastepnie dodajemy do miski resztę bakalii, których proporcje tak naprawdę możemy układać według własnego gustu. Na koniec dodajemy miód, mleko w proszku i cynamon i dokładnie mieszamy masę.
Krok 3 - Zdrowe orzechowo-cynamonowe serducha foto
4
Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub tortownicę, na grubość ok 1 cm.
Krok 4 - Zdrowe orzechowo-cynamonowe serducha foto
5
Łyżką wyrównujemy powierzchnię, a na wierzchu układamy lekko wciskając w masę, resztę orzechów włoskich. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 130 stopni ok godziny.
Krok 5 - Zdrowe orzechowo-cynamonowe serducha foto
6
Po ostygnięciu z naszego bakaliowego bloku foremkami wykrawamy serduszka.
Krok 6 - Zdrowe orzechowo-cynamonowe serducha foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 12.04.2013 20:48
tak, to zdrowy smakołyk, poledcam
artur7 11.04.2013 19:34
zdrowe i smaczne
Magula 14.02.2013 12:19
Pyszne były polecam!!
Magula 14.02.2013 12:19
Pyszne były polecam!!
Alex_M 14.02.2013 11:58
swietne!
SmakolykiJoanny 13.02.2013 18:13
Przepis zgłoszony do konkursu
Beata61 13.02.2013 17:49
bakaliowo, zdrowo i smacznie :)
Dorota76 13.02.2013 17:03
piękne
miki47 13.02.2013 16:27
pysznie
Konczi 13.02.2013 16:19
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak