Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zblendowany pasztet

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
królik 1/2 tuszki
wątróbka drobiowa 35 dag
kajzerka 1 sztuka
jajko 4 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
marchew 2 sztuka
pietruszka 1 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zblendowany pasztet

Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki, warzywa obieramy i w całości dodajemy do mięsa, zalewamy wodą tak aby zakrywała mięso, wsypujemy liść laurowy i ziele angielskie.Solimy do smaku.Gotujemy do miękkości, na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy umytą wątróbkę. Ugotowane mięso wyjmujemy łyżką cedzakową, odstawiamy do wystygnięcia.Obieramy od kości W wywarze namaczamy kajzerkę, odciskamy, mielimy na drobniutkim sitku razem z mięsem oraz obraną cebulą i czosnkiem.

Do zmielonej masy dokładamy jajka, doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową,ziołami prowansalskimi, solimy i mieszamy całość na gładką masę.Wlewamy 1 szklankę wywaru z mięsa i Miksujemy blenderem.Całość wylewamy do naczynia żaroodpornego lub 2-3 mniejszych aluminiowych foremek keksowych .Pieczemy około 50 minut w temp 180*c

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 27.04.2015 09:14
extra pasztet
dodi 14.04.2015 14:35
pyszny pasztecik
Aleksandra/Olcia 14.04.2015 14:00
ooo nigdy nie jadłam pasztetu z musztardą :)
iskierka.ag 14.04.2015 13:32
A do tego musztarda i pycha dodatek na kanapki :)
ben-ka 14.04.2015 12:55
To jest, to co bardzo lubię.
Franciszek 14.04.2015 12:13
Super pasztet

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak