Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany makaron z serem i warzywami, DS XVI, odc. 35

5.0
(115)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zapiekanka makaronowa z serem i warzywami, to pomysł na szybki bezmięsny obiad! W dodatku, jeśli nie zjecie całego dania spokojnie możecie zabrać resztę ze sobą do pracy lub szkoły kolejnego dnia! Wypełniona po brzegi warzywami jest po prostu pyszna!

Składniki:

cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
żółta papryka 1 sztuka
pieczarki 200 gramów
brokuł 200 gramów
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
makaron kokardki 200 gramów
śmietana 18% 200 mililitrów
jajka duże 4 sztuki
Musztarda delikatesowa Prymat 4 łyżeczki
ser żółty kilka plastrów
pomidor malinowy 1 duża sztuka

do smaku:

Sól w młynku Prymat
Pieprz w młynku Prymat

do podania:

skórka z cytryny
orzeszki pinii 2 łyżki

Porada

Dodając do smażących się grzybów sól, w prosty sposób przyspieszymy proces odparowywania wody.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany makaron z serem i warzywami, DS XVI, odc. 35

Przygotowanie:

1. Cebulę, papryki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Wykrawamy małe różyczki brokuła.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wsypujemy tymianek, wrzucamy cebulę i mieszamy całość. Gdy cebula się lekko zeszkli, dodajemy pieczarki, solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy,
aż pieczarki puszczą wodę, a następnie wrzucamy papryki, wsypujemy czosnek i dodajemy brokuła.

3. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4. Do dużej miski wlewamy śmietankę 18% i wbijamy jajka. Dodajemy musztardę delikatesową i dobrze mieszamy wszystkie składniki.

5. Naczynie żaroodporne smarujemy rozpuszczonym masłem. Ugotowany makaron mieszamy
z warzywami na patelni i całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę zalewamy wcześniej przygotowanym sosem śmietanowym. 

6. Na wierzchu układamy plastry sera oraz plastry pomidora.

7. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 25 minut. 

8. Orzechy piniowe podprażamy chwilę na suchej patelni.

 

Sposób podania:

Zapiekankę makaronową z warzywami dekorujemy startą skórką z cytryny i orzechami piniowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak