Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i warzywami, odc. 34
W misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy: olej rzepakowy, musztardę stołową, posiekaną ostrą paprykę, a następnie doprawiamy przyprawą do dań kuchni włoskiej.
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, przekładamy do marynaty i mieszamy.
Gdy mięso się marynuje, cebulę kroimy w piórka, pieczarki w ćwiartki, a cukinie, której nie obieramy, w półplasterki.
Mięso smażymy na oleju, a gdy się zetnie dodajemy do kurczaka, cebulę, cukinię i pieczarki. Przyprawiamy solą morską, a kiedy warzywa się podsmażą dodajemy pomidory pelati i zagotowujemy powstały sos.
Gotujemy pełnoziarnisty makaron. Po odcedzeniu przekładamy go do składników na patelni. Całość przyprawiamy łyżeczką suszonego czosnku niedźwiedziego i dodajemy świeży szpinak oraz orzeszki pinii. Krótko podsmażamy i dokładnie mieszamy.
Podanie: Danie przekładamy na talerz i ozdabiamy płatkami parmezanu oraz świeżymi listkami bazylii.